Even geduld...

Waarom ik niet gewoon bij een bedrijf werk

Door Carlijn Tempelaars

sep 13 2016

Ondernemen, Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Als ik op bezoek ben bij mijn oma (92 jaar) dan vraagt ze altijd hoe het gaat met mijn eigen bedrijf. En de vraag die er dan vaak op volgt is: “Wil je nog niet bij een gewoon bedrijf gaan werken?” Vanuit mijn oma’s perspectief snap ik de vraag heel goed, maar het wordt me eigenlijk vrij regelmatig gevraagd waarom ik zelfstandig werk. Vind je het niet leuk om in een team te werken? Wil je niet samen werken aan een ambitie? Die financiële onzekerheid, hoe ga je daarmee om? Hoe verkoop je dan jezelf?

Eerste opdracht

Ik kan niet zeggen dat ik heel bewust voor mezelf ben gaan werken. Eigenlijk ben ik er min of meer ingerold. Tussen twee studies in heb ik een jaar de tijd genomen om te ontdekken hoe de advieswereld in elkaar zit en op welke plek ik graag werkzaam zou willen zijn na mijn studie. Via Twitter kwam ik in contact met Leaders Online, die mij een eerste opdracht aandroegen.

En van het een kwam het ander. Inschrijven, website maken, inspiratie delen en ik kwam met de ene (netwerk) organisatie na de andere ZPer in contact. Ik geef toe, er zaten ook een heel aantal kopjes koffie tussen die minder interessant of leerzaam waren. Toch heb ik met de meeste mensen met wie ik in die periode in contact ben gekomen nog steeds contact of werken we zelfs samen.

Eerste werkzaamheden

In mijn eerste jaar heb ik van alles gedaan. Sociaal media workshops gegeven, sociaal media beheer bij verschillende bedrijven, communicatiewerkzaamheden van een veranderevent, geblogt voor verschillende sites, in de gastredactie gezeten van de M&C, etc. Je kunt je af vragen: wat heeft dat met advies te maken? Maar door dit soort activiteiten te doen en aan te bieden heb ik een kijkje kunnen nemen bij heel wat organisaties. En heb ik best veel (ongevraagd) advies kunnen verlenen ;-). Het was voor mij een mooi opstapje.

Tegelijkertijd ervaarde ik hoe het is om je eigen boontjes te doppen. Je eigen dagen in te delen, administratie opzetten, voor je eigen ontwikkeling te zorgen (en te betalen), etc. En dat beviel ontzettend goed. Ik ben me ervan bewust dat ik vanuit een hele luxe positie op deze manier ben gaan werken. Ik was nog student, gewend aan weinig inkomen, weinig verplichtingen.

Altijd samen

Maar in mijn eentje advies verlenen, zoals de termen ZPer of ZZPer suggereren, dat is nooit mijn ambitie geweest. Juist in teams werken, talenten en ervaringen combineren en samen nieuwe dingen bedenken. Ieder vanuit z’n eigen kracht. Werken daar waar de energie is. Vanuit vrijheid, en tegelijkertijd iets gezamenlijks hebben (misschien soms alleen maar deze uitgangspunten). En dat kan, namelijk samen met andere ZPers, in netwerk- of hybride organisaties.

Het zit ‘m bij dus vooral op bewust keuzes kunnen maken, in projecten en opleiding, in samenwerkingspartners en klanten. Wanneer ik wel of niet wil werken, wil knallen of behoefte heb aan vakantie. Kortom, het creëren van mijn eigen ideale baan.

Plaats om te Antwoorden

MENU