Even geduld...

Is jouw organisatie generatie Z-proof?

Door Carlijn Tempelaars

apr 03 2014

Gedrag | Veranderen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Wie de tijd van de cassettebandjes en floppy’s zich nog net kan herinneren en wellicht de game GTA nog vanuit een twee dimensionaal perspectief heeft gespeeld behoort tot de generatie Y. Een generatie die zich zo langzamerhand op de arbeidsmarkt begeeft. De generatie die zich helemaal geen wereld zonder internet kan voorstellen en die tijdens de basisschool al een aantal profielen heeft gecreëerd op sociale media, wordt generatie Z genoemd. Op deze generatie moet de arbeidsmarkt zich alvast gaan voorbereiden. Maar de vraag is, naar welke mindset en organisatievorm een organisatie zich moet gaan begeven om aantrekkelijk te worden voor generatie Z? Hieronder vier tips waarmee je jouw organisatie generatie Z – proof maakt want wie de ‘jeugd heeft, heeft de toekomst’.

1. Organiseer plat

In het dagelijkse leven van een Z-er komt hiërarchie bijna niet voor. Sociale netwerken zijn plat en hebben alleen horizontale lijnen. Aangezien het leven van een Z-er voor een groot deel door deze netwerken wordt bepaald heeft dit ook een groot effect op het beeld dat zij hebben van hun carrière. Het plat organiseren zal voor veel organisaties een grote uitdaging worden waarbij de traditionele organisatiestructuur de kast in kan en de meer platte creatieve organisatievormen op tafel moeten worden gelegd om het voor de medewerkers van de toekomst aantrekkelijk te maken hier arbeid te verrichten.

2. Weet hoe je moet werven

Door bij de tijd te blijven kun je een juiste inschatting maken van waar de nieuwe generatie zich begeeft op het net. Wees actief op zakelijke netwerken en opkomende sociale platformen. Hierdoor komt deze generatie eerder met jouw organisatie in aanraking en dit kan een pré kan zijn bij het zoeken naar stages en bijbanen. Wanneer tijdens de sollicitatieprocedure gamification wordt toegepast, heb je de Z-ers helemaal ingepakt. Wees overigens niet verbaasd wanneer je zelf uitgebreid wordt gecheckt via LinkedIn, Facebook en Twitter. Generatie Z zoekt tot in de puntjes uit wie hun gesprekspartner zal zijn en is daarin heel transparant.

3. Investeer in je personeel

Waar generatie Y mee is begonnen, zet generatie Z door. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is heilig voor hen. Bied ze trainingen, workshops en bijscholingen aan die ook aansluiten op de persoonlijke voorkeuren en talenten. Dit is een aardige investering, maar hierdoor trek je niet alleen de Z-ers aan, maar verbind je hen ook voor een langere tijd aan je organisatie. Dus geef ze de ruimte om zich persoonlijk te ontwikkelen en faciliteer daar ook in. Iemand die bijvoorbeeld een interessante inspiratie- of meeloopdag kan beleven ten behoeve van zijn persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie moet door zijn of haar werkgever wel de tijd en ruimte krijgen om dit te mogen ervaren, wat tegenwoordig overigens niet alleen voor de Z-ers van toepassing is.

4. Blijf bij de tijd

Zorg dat je als organisatie op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. Organisaties die achterlopen op gebied van technologie zullen niet mee doen in de keuze van Z-ers naar een baan. De tijd van dikke rapporten, handleidingen en standaard powerpoint presentaties is zeker voorbij. Creatieve werkvormen, innovatieve (presentatie)tools en infographics zijn echt van deze tijd. Hou het bij om te weten wat je in huis moet hebben voor generatie Z.

Krachten bundelen!

Met deze tips maak je een grotere kans om generatie Z aan te trekken en word je voor generatie Y ook een aantrekkelijke werkgever. Wat nog steeds erg belangrijk blijft, en dat is begonnen bij generatie Y, is het delen van kennis. Mede door de opkomst van sociale netwerken blijft dit echt een belangrijk item. Het vervagen van concurrentie door kennis en/of krachten te bundelen wordt door deze twee nieuwste generaties als een must gezien. En vergeet bij het inrichten van je organisatie niet dat het werk vooral een inspirerende beleving voor ze moet zijn. Succes!

Deze blog is geplaatst op 17 februari 2014 op de website van Century of Talent

Plaats om te Antwoorden

MENU