Even geduld...

Wanneer ben jij in je element?

Door Carlijn Tempelaars

feb 10 2014

Gedrag | Veranderen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Wat is jouw talent?

Wanneer zit jij in een productieve flow?

Wat is jouw passie?

Kortom, wanneer ben je in je element? En de belangrijkste vraag die hierop volgt:

Ben je dat vaak genoeg? (waar bij ‘vaak’ en ‘genoeg’ voor ieder weer een andere betekenis heeft)

Het waren de vragen die wij elkaar vorige week stelden tijdens een avond van de managementboekenclub. Om de acht weken komen we bij elkaar om een boek te bespreken. Een boek dat de meeste van ons wel in de kast hebben staan, maar waar niemand nog de tijd voor heeft genomen om het boek te lezen. Het boek dat we vorige week besproken hebben is: “Het Element”, geschreven door Ken Robinson (je weet wel, van dit filmpje over creativiteit in/en het onderwijs)

Een talent is een eigenschap of een kwaliteit waar je (uitzonderlijk) goed in bent. En iets waar je goed in bent vind je ook erg vaak leuk. Wanneer jij tijdens je werk (of juist buiten je werk om) op het snijvlak van je talent en je passie actief bent, ben je in je element. Dat is een leuke theorie, maar probeer maar eens voor jezelf te bepalen wanneer dit voor jou geldt. De vraag wanneer je in je element bent is vaak makkelijker te beantwoorden dan de vraag wat jouw passie is. Het woord ‘passie’ heeft een zware lading. Ik denk meteen aan topsporters, creatieve beroepen en chef-koks, dus aan extremen. Ik hou van fotografie, maar is dat een passie van mij? Koken kan ik op elk moment van de dag, mijn passie? Ik ben in mijn element wanneer ik snel moet schakelen, als ik organiseer en als ik aan het brainstormen ben. Maar om nou te zeggen dat ik een passie heb voor brainstormen?

Zodra je weet wanneer je in je element bent is de volgende vraag of je dat kwijt kunt in je werk. Weet jouw werkgever wanneer je in je element bent en wordt er gebruik gemaakt van jouw talent en passie? Dit heeft alles te maken met talentmanagement, een onderwerp waarover dagelijks duizenden blogs wordt geschreven. In hoeverre wordt jouw talent (h)erkend op de werkvloer en wie is hiervoor verantwoordelijk? Zelf ben ik van mening dat je als werknemer ook de verantwoordelijkheid hebt om mee te denken met de organisatie waarin je werkzaam bent. Daarnaast zal de leidinggevende (of HR-medewerker) ook aandacht moeten schenken aan dit onderwerp en jou daarbij moeten helpen wanneer je het lastig vindt om dit te definiëren.

De tip die Ken Robinson meegeeft en die ik zeker kan beamen: zorg dat je een mentor hebt. Een mentor die jou kan helpen ontdekken waar je goed in bent. En het werkt nog beter wanneer die mentor een inspirerend voorbeeld voor jou is. Door regelmatig contact te hebben met je mentor houd je je doel voor ogen en blijf je bezig met het definiëren van jouw talent(en) en kun je monitoren of je vaak genoeg in je element bent. En wellicht ontdek je nog veel meer talenten!

Het onderwerp roept een hoop vragen op. Veel daarvan vind je in deze blog. Hieronder heb ik ze nog eens op een rij gezet zodat je ze eens voor jezelf kunt beantwoorden.

1. Waar ben je goed in?
2. Wat vind je leuk om te doen?
3. Als je een talent van jezelf moet benoemen, welk talent komt dan als eerste naar voren?
4. Heb je een passie? En zo ja, welke is dat?
5. Wanneer ben jij op je best?
6. Kun je de werkzaamheden die je in je huidige werk uitvoert matchen met jouw talent? Op welke manier wel of niet?
7. Welke werkzaamheden zou je kunnen toevoegen aan je huidige werk om vaker in je element te zijn?
8. Wie is jouw mentor? En wie is jouw voorbeeld?

Ik ben van plan verhalen te bundelen van mensen die omschrijven wanneer zij in hun element zijn. Dus stuur je verhaal, of antwoorden n.a.v. bovenstaande vragen, naar mij toe op camtempelaars@gmail.com!

Reacties 1

  • Anniek Kramer 11 februari, 2014 at 19:17

    Ha Carlijn,
    Wat leuk om te lezen, dat je met de informatie van die avond meteen aan de slag bent gegaan en je er door hebt laten inspireren om verhalen te verzamelen over inspiratie en flow. Ik hoop dat er veel reacties komen!

    Beantwoorden

Plaats om te Antwoorden

MENU