Even geduld...

Een ode aan mijn rode boekje

Door Carlijn Tempelaars

mei 09 2014

Ondernemen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Een aantal weken geleden kreeg ik tijdens een beoordelingsgesprek een mooi compliment dat aanleiding heeft gegeven tot het schrijven van deze blog: “Zolang ik maar weet dat het in jouw rode boekje staat, weet ik dat het jouw aandacht heeft en het ook daadwerkelijk gebeurt.” Terwijl men steeds meer mobile devices gebruikt voor het opschrijven van gedachten en het bijhouden van acties houd ik nog stevig vast aan mijn ‘rode boekje’. Tijd om dit boekje eens in het zonnetje te zetten!

Via Twitter kreeg ik dit weekend nog een mooie DM binnen van een rasechte consultant (oudere generatie). Hij attendeerde mij erop dat in het adviesvak de pen en papier worden onderschat op waarde. En zoals ik altijd heb geleerd: “Oude wijsheden moet je in ere houden”. Wanneer ik dus verleid wordt door Evernote, Asana of Coggle denk ik aan deze wijsheid en sla ik snel mijn rode boekje open. Maar waarom? Ik hoor het je denken…

Voor mijn rode boekje,

 • Je bent van alles op de hoogte
  Overal waar ik naartoe ga, ga je mee. Zien ze mij, dan zien ze jou. Je bent inmiddels onderdeel geworden van mijn eigen ‘brand’, als je dat zo mag zeggen. Men is gerustgesteld als je mee bent, en al helemaal als ze zien dat acties in een mooie lijst worden gezet en opmerkingen worden genoteerd. Ik merk ook dat het wordt gewaardeerd wanneer ik, naast mijn mobiele devices, jou nog meeneem.
 • Je bent een gouden combi met mijn fineliner
  Samen met die ene zwarte fineliner ben je een gouden combinatie. Het zorgt ervoor dat ik je geordend houd en dat ik mezelf verplicht om netjes te schrijven. Belangrijkste voor mijzelf is nog dat ik hierdoor een stuk rustiger ben in mijn hoofd. Ik kan erop vertrouwen dat mijn belangrijkste gedachten overzichtelijk zijn opgesteld.
 • Jij onthoudt wat ik vergeet
  Doordat ik stage loop, een aantal opdrachtgevers heb, betrokken ben bij verschillende initiatieven én wekelijks nieuwe mensen ontmoet lopen er erg veel acties en gedachten door elkaar. Ik merk dat ik al die verschillende dingen nodig heb om geboeid te blijven, geïnspireerd te worden maar zeker ook om goed te kunnen presteren op alle onderdelen. De voorwaarde aan het combineren van zoveel verschillende zaken is dat je wel al je afspraken nakomt en dat je overzicht houdt. Je moet immers alle ballen in de lucht weten te houden. Ik maak me daar zelden druk om, en dat komt doordat jij voor mij onthoudt wat ik kan vergeten.
 • Jij stimuleert mijn creativiteit
  Je kunt veel over digitale tools zeggen, maar wanneer je ineens een creatieve ingeving hebt voor een blog, een project of een e-mail dat je even snel wilt uittekenen voel ik me toch geremd als ik alleen maar de standaard tekens en symbolen kan gebruiken op mijn iPhone of iPad. Jij creëert voor mij een omgeving waarin ik een snelle schets of mindmap kan maken. Dit houdt mij creatief!

We zitten nu op de helft. Ik kijk er naar uit om de komende maanden nog met je samen te werken. Hopelijk vinden we samen een goede opvolger, maar gezien de sterkte van de keten waaraan je verbonden bent maak ik me daar geen zorgen over.

Liefs

En, ben je overtuigd? Het opbouwen van een relatie met je boekje kost wel veel tijd. Je moet een goede modus vinden waarin je het boekje gebruikt. Wat deel je wel en niet? Waar ga je het precies voor gebruiken? En past het wel bij jouw manier van werken? Wanneer je juist getriggerd wordt door de tools die ik aan het begin heb genoemd, kijk dan snel op de verschillende websites. En anders raad ik je aan om hier je eigen boekje aan te schaffen: http://www.moleskine.com/en/

 

Reacties 1

 • karin r. 9 mei, 2014 at 17:29

  Ik heb een gebroken wit notitieboekje dat overal mee naartoe gaat, gekregen van een vriendin die het meenam uit Portugal. In eerste instantie gingen de notities in mijn organizer (heb ik nog steeds) maar notities en agenda afspraken gingen niet langer meer samen. Ik deel dus je mening. Als ik het teruglees als het vol(gekalkt) is weet ik soms ook niet meer de samenhang tussen dingen; alles gaat door elkaar heen. Niet erg, is het goed voor. Ik heb ook een Moleskine tekenboek. Daarin teken ik wat ik niet in woorden kan uitdrukken.

  Beantwoorden

Plaats om te Antwoorden

MENU