Even geduld...

Machtige kennismaking met de Ooa

Door Carlijn Tempelaars

mei 20 2014

Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Je bent rustig aan het studeren, belandt tussen pre-master en master in een tussenjaar, er komt een leuke adviesopdracht op je pad en je besluit je in te schrijven bij de KvK. Op een druilerige winterdag maak je een website en via Twitter gaat deze al snel rond waardoor er ineens een aantal opdrachten in je inbox staan. Het volgende moment zit je bij de Lentedag van de Ooa en word je ondergedompeld in de sferen van macht en samenwerking. Wat ga je dan doen? Zo snel mogelijk je ervaringen en kennis delen natuurlijk!

Je zou wel kunnen stellen dat ik van de nieuwe generatie ben. Het is een hele tijd geleden dat ik bij een traditionele inspiratiedag ben geweest zoals deze Lentedag van de Ooa. Wat noem ik dan traditioneel? Je zit de hele tijd binnen in een vrije donkere conferentieruimte, er zitten weinig verrassingen in het programma, zelfs het saucijzenbroodje was erg voorspelbaar tijdens de lunch en de hoeveelheid tweets die heen en weer zijn gegaan waren goed te overzien, maar dat kan ook komen doordat er geen duidelijke wifi-gelegenheid was. Maar doet het af aan de inspiratie die ik heb opgedaan? Opzich niet, maar het is wel lastiger om de ideeën te delen met mijn generatiegenoten. En daarbij wordt het ook lastig om mijn generatie te betrekken bij de geweldige activiteiten en initiatieven die de Ooa rijk is. De Ooa komt op mij over als een onuitputtende inspiratiebron, met kopstukken uit het adviesvak van wie ik enorm veel zou kunnen en willen leren.

Deze orde is een machtige bron van samenwerkingen, kennis en ervaringen. Zoals René ten Bos ons heeft geleerd tijdens de opening van de Lentedag: “Macht is een relatie.” En die relatie is tweezijdig want voor het verkrijgen van macht heb je volgers nodig. En de macht die de Ooa heeft, waarbij ik macht dan definieer in mate van rijkdom in kennis en ervaring, moet in mijn ogen bestaansrecht hebben in de toekomst. Dat betekent dat je je volgers moet blijven voeden en daarnaast je toekomstige volgers in het vizier moet hebben. Deze les heb ik geleerd uit de Lentedag en heeft ook mijn lidmaatschap in zekere zin rechtvaardigd. Ik ben er trots op om lid te mogen zijn van de Ooa en heb een duidelijke missie: meer generatiegenoten kennis laten maken met de Ooa en zorgen dat deze machtige orde bestaansrecht heeft in de toekomst. Want zoals Louis L’Amour ooit zei: “Knowledge is like money: to be of value it must circulate, and in circulating it can increase in quantity and, hopefully, in value.”

Ik zie er naar uit om de verbinding te leggen tussen de Ooa en jonge adviseurs en daarnaast samen te werken in een van de initiatieven van de orde om mijzelf, als adviseur, te kunnen ontwikkelen. Zin om daar een keer over te sparren onder het genot van een goede bak koffie? Zie mijn website (carlijntempelaars.com) voor mijn contactgegevens.

(gepubliceerd op 14 mei 2014 op de website van de Ooa – Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs)

Plaats om te Antwoorden

MENU