Door Carlijn Tempelaars
jul 12 2015
Ondernemen, Persoonlijk
DEEL DIT VIA:
FacebookHet was de afgelopen jaren lastig om als pas afgestudeerde (generatie Y) aan een baan te komen. Was je universitair geschoold, dan had je te weinig ervaring en als HBO afgestudeerde vonden ze je niveau te laag. Stages waren er in overvloed te vinden en die trajecten waren (en zijn) dan ook perfect om erachter te komen bij wat voor soort bedrijf je graag zou willen werken en welke werkzaamheden je wel of niet liggen. Maar dat houdt op een gegeven moment op, zowel qua uitdaging als de minimale financiële vergoeding die je ervoor krijgt. En dan? Dan creëer je toch je eigen baan?
Zelf heb ik, met succes, mijn eigen ideale baan gecreëerd en ik zal dan ook mijn ervaring verwerken door met eigen citaten praktische invulling te geven aan dit hoofdstuk.
De antwoorden op onderstaande vragen vormen je vertrekpunt. Het is feitelijk het orde op zaken stellen, om zowel voor jezelf als voor de buitenwereld helder te krijgen waar je goed en minder goed in bent en wat je belangrijk vindt in die toekomstige baan.
- Waar ben je goed in?
- Wat vind je belangrijk in je werk?
- Wat zou je willen ontwikkelen?
- Beschrijf de werkomgeving waar jij je prettig in voelt.
“Persoonlijk moet ik er nog niet aan denken om dagelijks naar een zelfde gebouw te fietsen om tussen 9 en 5 mijn werk te doen en vervolgens weer naar huis te gaan via dezelfde route als dat ik gekomen ben.”
Een belangrijke extra vraag die je aan jezelf kunt stellen is: sluiten bovenstaande antwoorden aan op mijn genoten onderwijs? Mocht er namelijk een groot gat zitten tussen wat je graag wilt en je waarvoor je bent opgeleid, dan is het wellicht slim om eerst bij jezelf te raden te gaan of het realistisch is om in een werkveld te stappen waar je nog weinig kennis over hebt.
“Als ik nu een baan kies, dan zit ik er de rest van mijn leven aan vast. Dat was mijn gedachte. Maar gelukkig is dat niet zo. Ik zie het als een goede stevige start waarin ik open sta om ervaringen op te doen en kennis te vergaren van andere generaties en ervaren consultants.”
Natuurlijk is het zo dat je niet direct de baan kiest waar je voor je leven lang aan vast zit. Die tijd is voorbij. Zie het dan ook als een start, een basis van waaruit je jezelf verder gaat ontwikkelen. Je zult zien dat, doordat je bezig bent met je loopbaan en je persoonlijke ontwikkeling, steeds duidelijker wordt waar je op dit moment behoefte aan hebt. En inderdaad, die behoefte kan over een paar jaar ergens anders liggen, maar als je je eigen baan creëert ben je ook flexibel om je aan te passen aan je eigen ontwikkeling.
De volgende stap is om je, zowel on- als offline, te gaan positioneren. En dat klinkt erg zwaar, maar het is feitelijk staan voor wie je bent en dat uitdragen op een positieve manier. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Online:
1. Update je social media profielen
2. Ga op zoek naar inspiratie en deel
3. Deel / vraag / reageer
4. Volg bedrijven die je interessant lijken
“Laatst werd mij via Twitter gevraagd wat mij onderscheidde van andere ondernemers. Ik antwoordde dat ik meer bezig was met het creëren van mijn eigen ideale baan en het opdoen van ervaring dan met concurrentie, maar dat juist dat misschien hetgene was dat mij onderscheidde van de rest.”
Tegenwoordig gebeurt er zoveel online. Een sollicitatiebrief en een curriculum vitae zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Je LinkedIn profiel vervangt steeds vaker je cv en een bedrijf kan tegenwoordig al veel meer over je vinden, zoals je online activiteiten en uitingen, voordat ze je motivatiebrief hebben gelezen. Je kunt je zelfs afvragen of het nog nodig is om een cv en een motivatiebrief toe te sturen. De generatie Y heeft het niet zo op hiërarchie dus een gelijkwaardige kennismaking spreekt een Y-er al veel meer aan dan een sollicitatiegesprek.
Maar dit betekent wel dat je online vindbaar moet zijn en dat de profielen die bedrijven aantreffen up-to-date en representatief zijn. Zorg voor een goede profielfoto, recente headlines en probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven wat je hebt geleerd van eerdere ervaringen en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. Een goede samenvatting op je LinkedIn pagina is een must!
“Het is bizar om te zien hoeveel reacties je kunt krijgen als je een oproep doet om kennis en ervaring op te doen. Als je eenmaal in het juiste netwerk zit (online of offline) dan komen er allerlei kansen op je pad.”
Ga op zoek naar interessante artikelen, infographics en quotes en deel de informatie die je hier uit haalt. Laat zien wat jou boeit en waardeer het als je deze inspiratie vindt doordat anderen deze met jou hebben gedeeld. Dit is vaak een moment waarop je erachter komt dat je gedeelde interesses hebt met iemand en sociale media zijn bij uitstek de ideale manieren om contact te leggen.
Op deze manier kom je ook vanzelf mensen tegen die bij bepaalde bedrijven werken die je interessant lijken. Volg hen, en probeer een virtueel kijkje te nemen in hun dagelijkse werkleven. Ga ook met hen het gesprek aan en vraag raak. Je zult zien dat je op die manier ook zelf in het vizier komt van die organisaties.
“Ik vind het nog steeds erg lastig om mezelf voor te stellen. Dat is voor mijzelf een teken dat ik nog meer focus moet aanbrengen aan mijn activiteiten. Het is prima om te experimenteren op meerdere onderwerpen, maar op een gegeven moment moet je bepaalde keuzes maken en jezelf scherper positioneren.”
Offline:
1. Spreek 1x in de week af met iemand die je niet kent
2. Sluit jezelf aan bij een netwerk
Zodra je dan contact hebt gemaakt via een online medium kan het erg leuk zijn om elkaar ook offline te ontmoeten. Laagdrempelig, met een kop koffie. Je zult zien dat je over gedeelde interesses erg interessante gesprekken kunt voeren. Wellicht kun je een keer meelopen, of koppelt diegene je weer aan iemand met wie je een gesprek kunt hebben. Er zijn ook verschillende (kennis)netwerken en samenwerkingsverbanden waar je eens vrijblijvend aan kunt schuiven. Op deze manier maak je kennis met de verschillende manieren waarop je kunt samenwerken en waarop kennis wordt gedeeld.
Je zult zien dat op een gegeven moment de balletjes langzaamaan gaan rollen. En doordat je zelf aan het roer staat van je eigen loopbaan is het vrij eenvoudig om je koers te wijzigen. Want doordat je ervaring op doet kom je er steeds beter achter wat wel en niet bij je past. Wees daarover duidelijk naar je opdracht- of werkgever(s) en zie hen ook als een coach.
Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken, en ligt het ook erg aan de kant die je op gaat. Als je voor jezelf gaat beginnen komen er nog meer tips en lessen bij, en datzelfde geldt als je in dienst gaat bij een toffe werkgever die je de vrijheid biedt om je eigen baan te maken of te kraken (je blijft immers een Y-er). Maar deze eerste stappen zijn erg belangrijk. Al is het alleen maar voor jezelf, om erachter te komen wat je wilt. Probeer daarom niet voor een tweede of derde keus baan te gaan, maar probeer juist je eigen baan te creëren en kijk verder dan de standaard vacatures.
Reacties 1
Leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt Carlijn! Goed bezig!
Plaats om te Antwoorden