Even geduld...

Drie jaar later: Mijn focus gevonden!

Door Carlijn Tempelaars

nov 01 2016

Adviseren, Gedrag | Veranderen, Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Het is alweer drie jaar geleden. Drie jaar geleden dat ik aan mijn grote zoektocht begon. Naïef, nieuwsgierig en met een overdosis aan energie en bomvol ideeën. De advieswereld onderzoeken, wat spreekt me aan? Welke sector? Wat voor soort advieswerk? En voor welke organisatie zou ik graag willen werken? Nooit had ik gedacht dat ik nu, drie jaar later, met volle moed en nog steeds met dezelfde nieuwsgierigheid (en af en toe ook nog een tikje naïviteit) met volle vaart op alle kansen af zou gaan die ik om me heen zie ontstaan.

Strategie en innovatie

Een zoektocht was het zeker. Via Leaders Online en ZiPconomy vloog ik door naar een mooie innovatiestage bij KPMG. Daar kwam ik voor het eerst in contact met het onderwerp innovatie. En boeiend vond ik het. Samenwerken met start-ups, de verbinding leggen tussen logge bedrijven en snelle ondernemers. Ondertussen kwam ik in contact met, wat later bleek, hele waardevolle en dierbare collega’s. Zij namen mij mee naar allerlei netwerkbijeenkomsten, intervisiegroepen en ik mocht zelfs met ze mee naar de klant. “Je moet echt eens met die en die gaan praten…” Onvoorstelbaar, in wat voor korte tijd ik met een heleboel mensen heb gesproken en heb gewerkt.

Na KPMG belde Strategiemakers. Meteen in het diepe: “Kun je volgende week instappen op een al lopend project?” Één maand werden er drie, en tegelijkertijd startte ik nog met mijn master aan de VU. In dat jaar kwamen mijn onderwerpen al lerende écht bij elkaar: strategie, innovatie en organisatieontwikkeling. Mijn afstudeerscriptie schreef ik dan ook over de partnerships tussen corporates en incubators. En ondertussen gingen mijn werkzaamheden vanuit mijzelf door.

Ik heb geen moment getwijfeld toen ik klaar was met mijn studie. Volgens mij heb ik er echt geen moment over nagedacht of ik graag voor één bepaalde organisatie zou willen werken. Ik ging gewoon door zoals ik was begonnen. Tijd om erover na te denken had ik ook niet bepaald. Samen met Strategiemakers ging ik twee uitdagende projecten aan bij een mooie organisatie. Naarmate de tijd vorderde namen mijn verantwoordelijkheden in deze projecten toe, net als het aantal lastige momenten waar ik enorm veel van heb geleerd. Een jaar lang zat ik middenin strategie en innovatie vraagstukken.

Én organisatieontwikkeling en -gedrag

Toen deze zomer deze twee grote projecten afliepen heb ik weer kritisch naar mijn eigen portfolio gekeken. Strategie en innovatie vind ik enorm boeiend, maar het wordt nóg spannender wanneer de relatie wordt gelegd met gedrag, teamdynamiek en leiderschap. Dat deed mij doen beslissen om weer wat meer verschillende projecten op te gaan pakken, die ook een accent hebben op die ontwikkelingskant van organisaties.

En dat lukt. Onder andere Qidos is een mooie samenwerkingspartner op dit vlak. Krachtige mensen, verbindend leiderschap en bewegende organisaties zijn de pijlers van deze netwerkorganisatie. En van al deze zelfstandigen leer ik de andere kant van organisaties kennen. In plaats van aan tafel te zitten met business development, IT en strategie, ondervind ik nu HR als gesprekspartner en opdrachtgever. Een hele andere invalshoek.

Dat is mijn focus!

Mijn zoektocht is zeker niet ten einde. Maar ik mag wel zeggen dat ik een veel duidelijkere focus heb gevonden in vergelijking met drie jaar geleden. Ik ben eruit dat ik in een vrije rol het beste presteer, het lekkerste in mijn vel zit en de mooiste dingen creëer. Ik weet dat mijn passie ligt bij vernieuwing, het liefst in zo complex mogelijke organisaties. Ik hou ervan om de verbinding te leggen tussen bestaande structuren en vernieuwde perspectieven. Organisaties te prikkelen, ogen te laten openen met wat er allemaal om hen heen gebeurd. Mee te denken in strategie, maar ook direct pragmatisch aan de slag te gaan. Ontdekken wat het beste bij de organisatie past.

Bij deze focus hoort ook een nieuwe website, die ik met trots aan jullie presenteer. Samen met Carlijn Hogema heb ik deze nieuwe huisstijl ontworpen en dit nieuwe verhaal visueel gemaakt. En natuurlijk heb ik hierbij veel gereflecteerd en gesproken met dierbare familieleden, vrienden en collega’s uit mijn netwerk. Waarvoor allen veel dank. Ik kijk ernaar uit om gezamenlijk organisaties te helpen met vernieuwing. Op naar de volgende drie!

Reacties 2

 • Paul Hogema 1 november, 2016 at 11:43

  Goed verhaal Carlijn , bewogen en passioneel.
  Veel succes en inspiratie en veel liefs,

  P & P

  Beantwoorden
 • Kin van Everdingen 1 november, 2016 at 16:39

  Heel knap Carlijn, petje af. Ik heb veel bewondering voor je. Ziet er prachtig uit.
  Heel veel succes en liefs van Kin en Edwin

  Beantwoorden

Plaats om te Antwoorden

MENU