Even geduld...

Meer lucht in 2019

Door Carlijn Tempelaars

nov 28 2019

Gedrag | Veranderen, Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Vanaf begin dit jaar dicht ik mezelf een motto toe. Doelen, resultaten, goede voornemens; eigenlijk maken ze me allemaal een beetje zenuwachtig. Eenmaal een doel gesteld ruim ik namelijk alles aan de kant om het te halen, met als gevolg dat ik andere dingen die ik belangrijk vind volledig aan de kant schuif. Kosten wat het kost behaal ik dan mijn doel. Ondanks dat een doel stellen ook focus biedt zet ik mezelf er wat teveel in klem. En het klinkt ook wel zwaar, vind je niet? In 2019 gaf ik mezelf het motto: meer lucht.

Een motto als inspiratie

Meer lucht creëren in gesprekken die ik voer om soms wat luchtigheid te brengen in de serieusheid die ik vanuit mezelf meebreng. Meer lucht in mijn agenda zodat ik meer (reflectie)tijd heb voor mezelf. Meer afspraken in de buitenlucht organiseren zodat ik meer buiten ben. Meer lucht heeft voor mij dus meerdere lagen. En wat ik mooi vond om te ontdekken was dat doordat ik een motto had gesteld in plaats van een doel, ik alleen daardoor al meer lucht ervoer. Daarnaast merkte ik ook dat door dit aan verschillende mensen te vertellen, bijvoorbeeld met collega’s met wie ik graag werk, het makkelijker werd om het toe te passen. Ik kreeg zelfs terug dat mijn motto anderen inspireerden. Dat is ook leuk om te horen!

Motto behaald?

Een motto streep je aan het einde van het jaar niet af, je kunt het niet echt ‘hebben behaald’. Het is meer een streven waar je je iedere dag even bewust van bent. Iets wat je meeneemt je dag in. Terugkijkend op 2019 heb ik dat bewustzijn steeds meer ontwikkeld en merk ik dat de manier waarop ik naar mijn werk kijk (en ermee omga) wat meer lucht heeft gekregen. De scherpe rand van presteren en streven naar uiterste perfectie is wat verzacht. Dat is niet een effect dat ik aan het begin van het jaar had kunnen bedenken, dat is iets dat gedurende het jaar is ontstaan.

Schuiven met perspectieven

Het nieuwe jaar staat voor de deur, dus het is tijd voor een nieuw motto. Wat overigens niet betekent dat er een rood kruis door ‘meer lucht’ gaat. Ik zie het meer als een verschuiving van perspectief. Zoals je in een foto ervoor kunt kiezen een ander onderwerp op de voorgrond te zetten. Meer lucht blijft in mijn foto staan, maar schuift meer op naar de achtergrond. Ik ben benieuwd wat zich de komende weken gaat ontvouwen wat me inspireert voor 2020.

Plaats om te Antwoorden

MENU