Even geduld...

Excelleren in Vrijheid

Door Carlijn Tempelaars

mei 07 2018

Gedrag | Veranderen, Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Alweer ruim vier jaar geleden kwam ik in contact met Peter Roemeling. Via Twitter. We raakten aan de praat en we maakte een deal; ik zou Peter de mogelijkheden van Pinterest laten zien en in ruil daarvoor mocht ik met een demo-code een test maken waarmee ik meer inzicht zou krijgen in mijn drijfveren. Van het een kwam het ander en op een gegeven moment had ik nog een aantal testen gemaakt en creëerden we een TriMetrixprofiel. Inzicht in de mate van zelfwaardering, systemisch denken, overwaardering, empathie, etc.. Peter legde het me allemaal feilloos uit en stap voor stap kreeg ik meer inzicht in mijn denkstijlen, drijfveren en gedragsstijlen. Nu, vier jaar later heeft Peter het boek ‘Excelleren in Vrijheid’ geschreven.

Herontdekking TriMetrixprofiel

Met mijn TriMetrixprofiel uitgeprint en bij de hand heb ik in twee avonden het boek doorgelezen. Wat ontzettend leuk om op die manier weer een vernieuwde betekenis te kunnen geven aan een profiel van een aantal jaren geleden. En als ik Peter mag geloven verandert er in essentie niet veel aan dat profiel naarmate je ouder wordt. Met de inzichten en ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan was het daarom weer een nieuwe ontdekkingsreis waarin ik weer meer over mezelf te weten ben gekomen.

Denkpatronen van Hartman

Even een stapje terug. Het TriMetrixprofiel is gebaseerd op de denkpatronen van Hartman. Hartman onderscheidt zes denkstijlen, drie die betrekking hebben op jezelf en je persoonlijkheid, en drie die betrekking hebben op hoe je naar de wereld kijkt en hoe je de wereld waardeert. Zelfwaardering, zelfsturing, rolbewustzijn en empathisch vermogen, systematisch denken en praktisch denken. Het is Peter zijn visie (o.a. gebaseerd op Bieri, 1944) dat als je alle zes deze stijlen gelijkwaardig benadert, ze in balans brengt, en je potentieel ook inzet voor het belang van anderen, er sprake is van ‘Excelleren in Vrijheid’.

Over het boek

Het zijn best ingewikkelde termen, en dat is nou ook precies de reden waarom Peter ervoor gekozen heeft om deze in een boek uiteen te zetten. Hoewel ik in het begin even worstel met de verschillende driedelingen waar Peter over schrijft, volgt er heel snel een duidelijke uitleg over de structuur van het boek. Deel 1 gaat over jezelf, deel 2 over de wereld om je heen en in het laatste hoofdstuk wordt in gegaan op hoe je dan kunt excelleren in vrijheid. Ieder hoofdstuk begint met een anekdotisch, soms mystiek, verhaal over bekende persoonlijkheden als Darwin, Einstein en Stalin. Aan de hand van die verhalen wordt de denkstijl toegelicht. Die toelichting is in dezelfde verhalende stijl geschreven waardoor het boek makkelijk doorleest.

Als je net als ik gefascineerd bent door het woord ‘vrijheid’, en dagelijks op zoek bent naar hoe je in vrijheid kunt werken en ontwikkelen, dan is dit boek echt een must om te lezen. Of de zelftestjes aan het einde van ieder hoofdstuk voldoende houvast bieden kan ik niet goed inschatten. Ik kan je wel adviseren om een TriMetrix traject door te lopen. En laat Peter, naast het schrijven, daar nou ook zijn talenten voor inzetten. Ben je benieuwd? Voel je ‘vrij’ om er meer over te vragen!

Plaats om te Antwoorden

MENU