Even geduld...

AGILE ORGANISEREN

Ondanks dat ‘agile werken’ al een langere tijd bestaat, heeft het de laatste jaren toevlucht genomen als standaard werkwijze bij een aantal van de grotere concerns in Nederland.

Agile werken in het kort: werken in iteraties, in kleine teams met een hoge mate van diversiteit, continue in dialoog met de klant. Lees hier meer over agile werken, en hoe dit in verhouding staat tot waterval en scrum.

Samen met Strategiemakers had ik het voorrecht om het afgelopen jaar een IT afdeling te begeleiden in het agile werken. Een heel mooi project, waar we stap voor stap de afdeling hebben gekanteld naar een meer wendbare organisatie. De grootste veranderingen waren:

  1. Verandering van structuur

Van functionele afdelingen naar klantgerichte, multidisciplinaire teams; designers, developers en analisten bij elkaar in één team. Naast deze meer business gerichte teams zit ieder persoon ook in een chapter, een groep waarin je bezig bent met je vakontwikkeling.

  1. Verandering van manier van werken -> scrum methodologie

Van watervalmethode naar scrum werken. In korte iteraties en in continue dialoog met de klant waardoor veranderende wensen en eisen direct aangepast konden worden. Door scrum te gaan werken wordt het werk dat wordt gedaan, maar ook het werk dat niet wordt gedaan, een stuk transparanter. Dat bleek best spannend te zijn af en toe.

  1. Verandering van functies en rollen

Naast bestaande functies, je bent en blijft immers een developer of een designer, zijn er ook verschillende rollen bijgekomen. Namelijk die van scrum master, product owner en chapter lead. Het blijkt wel lastig om alleen deze rollen aan te nemen aangezien er ook rollen vanuit de oude structuur waren meegekomen in de nieuwe structuur.

  1. Verandering van manier van aansturen

Scrum teams zijn een stuk meer zelforganiserend dan de ‘oude’ traditionele afdelingen. De vraag wat de verschillende managementlagen dan nog toevoegen bleek een hele lastige. Ook heeft het directieteam opnieuw moeten nadenken over hun eigen toegevoegde waarde. Een heel interessant maar ook lastig proces. “Always challenge the old ways” – Howard Schultz, Starbucks.

Mijn rol in het project is steeds groter geworden naar mate de tijd vorderde. In eerste instantie was ik verantwoordelijk voor de projectorganisatie en de communicatie naar de afdeling en stakeholders van de afdeling. Later in het traject ben ik ook de trainers van de teams gaan ondersteunen en het directie team van de afdeling gaan begeleiden. De grootste uitdaging in dit project was om de agile theorie en scrum methodiek toepasbaar te maken voor de organisatie, zonder afbreuk te doen aan de theorie. In dit project heb ik vooral mijn talenten ‘vernieuwen’ en ‘verbinden’ in kunnen zetten.

 

MENU