Even geduld...

Tien gouden tips voor beginnende bloggers

Door Carlijn Tempelaars

sep 15 2014

Ondernemen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Inmiddels werk ik al bijna een jaar samen met Leaders Online, met veel plezier. Yolanda van Heese en Lilian Bezemer informeren leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geven hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan – samen met hun team – kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Vlak voor de zomer heb ik een blog geschreven met 10 gouden tips voor beginnende bloggers. Zie hieronder.

Wil je als boegbeeld van je organisatie een dialoog aangaan of informatie delen met medewerkers of externen? Dan is bloggen een interessante optie. Of het nu gaat over actualiteiten in de branche, een dilemma of de visie en doelen van de organisatie: bloggen geeft je de ruimte om op een ongedwongen manier mensen deelgenoot te maken van jouw visie en te luisteren en lezen wat de ander er van vindt.

In het verleden gebruikte je wellicht de mail of een bericht op een webpagina als je mensen wilde informeren. Soms met aan het einde een oproep om reactie. Vaak zonder veel resultaat.
Nu is er het blog: een (al dan niet afgeschermde) webpagina waar je als auteur berichten plaatst; en waar lezers kunnen reageren. Met resultaat: interactiviteit en dialoog. En daardoor beter geïnformeerde betrokkenen en een gedragen visie!

“Write about what you know and care deeply about. When one puts one’s self on paper – that is what is called good writing.” ~Joel Chandler Harris

Maar… hoe doe je dat dan? Wat schrijf je in een blog en hoe zorg je ervoor dat je lezers het lezen, delen en reageren? Wij vroegen het aan Carlijn Tempelaars: ervaren blogger en onze steun en toeverlaat achter de schermen. In dit artikel geeft ze 10 gouden tips: succes verzekerd!

Voorafgaand aan je blog

Tip 1: Stok achter de deur
Grote kans dat je nog niet bent begonnen met bloggen of dat je op zoek bent gegaan naar de gouden tips over hoe je beter kunt bloggen. De eerste tip is dan ook meteen: zoek naar een stok achter de deur. Mijn ervaring leert namelijk, dat je past echt leert bloggen als je het met enige regelmaat doet, en dat je regelmaat alleen kunt creëren wanneer je een urgentie of aanleiding hebt om te bloggen.
Zo kun je afspraken maken met je collega’s dat je eens in de zoveel tijd een blog publiceert voor op de website. Of je geeft je op voor een blogcursus zodat je gedwongen wordt (min of meer door jezelf dus) om wekelijks een blog aan te leveren. Zo zijn er meerdere manieren te verzinnen om jezelf te blijven motiveren om met enige regelmaat een blog te schrijven.

Tip 2: Til er niet te zwaar aan
Een reden die vaak wordt gebruikt om niet te gaan bloggen is: ‘Maar waar moet die blog dan over gaan? Wat heb ik toe te voegen aan bestaande literatuur?’
Maar een blog is geen hoogstaand wetenschappelijk artikel. Blog is een verkorting van het woord Weblog, een online dagboek waarop mensen kunnen reageren*. En een dagboek verwijst juist naar een boek waarin de auteur, zo mogelijk dagelijks, aantekeningen maakt over gebeurtenissen en belevenissen van de dag** Je zou dus kunnen stellen dat een gebeurtenis zowel feitelijk als emotioneel door een auteur wordt vastgelegd. Daar valt vaak geen speld tussen te krijgen als lezer. Je moet als blogger dus niet te moeilijk denken over je blog. Maar, en dat is meteen mijn volgende tip:

Tip 3: Stel jezelf de vraag: zou ik het zelf interessant vinden om te lezen?
Wanneer ik deze vraag volmondig met ‘ja’ kan beantwoorden, dan weet ik dat ik een blog heb geschreven die voor mijzelf in ieder geval waarde toevoegt. En de aanname die dan volgt is: dan is dat vast voor meer mensen het geval.

Tip 4: Laat je inspireren
De beste manier om inspiratie op te doen voor het onderwerp van je blog is door veel te lezen over een onderwerp dat jij interessant vindt. Zorg dat ‘bloggen’ ergens in je achterhoofd zit. Zodra je dan in de trein zit en een situatie observeert kun je het wellicht op een leuke manier vertalen naar een (zakelijk) onderwerp voor je blog. Of wanneer je in gesprek bent met de klant en er een leuk hersenspinsel naar boven komt, noteer deze en zoek er later eens meer over uit. Er zijn tegenwoordig ook handige tools die je kunt gebruiken om dit soort ideeën snel vast te leggen. Kijk hier maar eens!

De blog zelf

Tip 5: Gebruik tussenkopjes of opsommingen
Ga na op welke manier je zelf vaak een blog leest of scant. Waarschijnlijk scan je er snel doorheen, net als vele anderen. Het schijnt dat een lezer gemiddeld gezien maar een paar seconden doorbrengt op een jouw blog. Dat is erg weinig. Je zal het de lezer dus makkelijk moeten maken om door je blog heen te scannen. Dit kun je doen door tussenkopjes je te plaatsen, bijvoorbeeld boven iedere nieuwe alinea. Of je zorgt ervoor dat je een lijst creëert, zoals ik bijvoorbeeld zelf bij deze blog heb gedaan. De lezer kan dan snel door de tien punten heen scrollen en stilstaan bij de punten die voor hem of haar interessant zijn. Zo haalt de lezer zijn of haar eigen toegevoegde waarde uit jouw blog.

Tip 6:  Verwijs naar interessante content
Ik heb jou, als lezer, net geattendeerd op een aantal tools dat je kunt gebruiken om je inspiraties tijdelijk op te slaan. Dat is feitelijk een verwijzing naar interessante en gerelateerde content. Wanneer je dit soort verwijzingen gebruikt deel je jouw inspiratie met de lezer. Daarnaast geeft het ook aan dat je research hebt gedaan naar de inhoud van je stuk tekst en dat je over een bredere kennis beschikt dan alleen het onderwerp waar je over blogt. Doordat je blog deel je kennis, en door je verwijst naar andere content deel je ook je inspiratiebronnen.

Echt doen dus!

Tip 7:  Kies een aansprekende afbeelding of infographic
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden wordt vaak gezegd, en dat kunnen bloggers ook beamen. Tijdens het scannen van een artikel of blog worden afbeeldingen altijd meegenomen. Zeker wanneer de afbeelding een stuk van de tekst samenvat, zoals vaak bij een infographic wordt gedaan. Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld.***  Verschillende voorbeelden van infographics vind je hier .

Tip 8. Besteed aandacht aan een goede titel
Een goede titel maakt of kraakt je blog. Het is de trigger waardoor je publiek wel of niet wordt verleid om je blog te gaan lezen. Een echte afknapper is bijvoorbeeld een titel die verkeerde verwachtingen schept of een titel die de lading van het artikel niet volledig dekt. Het is vaak erg lastig om een goede titel te kiezen, maar de beste graadmeter is: zou je zelf op de titel klikken als je deze voorbij ziet komen op twitter of facebook?

Plaatsen van je blog

Tip 9. Juiste tijd / Juiste plaats
En dan is je blog eindelijk af. Je hebt een mooi verhaal, makkelijk geschreven, juiste tussenkopjes gebruikt en een pakkende titel bedacht. En dan? Waar ga je je blog plaatsen en hoe zorg je ervoor dat je blog ook daadwerkelijk gevonden gaat worden? Probeer het juiste platform voor je blog te vinden. Dit kan zijn op de website van het bedrijf waar je werkzaam bent, maar ook op een blogsite die je zelf regelmatig bezoekt. In het laatste geval zou je contact op kunnen nemen met de makers van deze website en hen vragen om je blog te plaatsen. Dit wordt vaak zeer gewaardeerd want een blogsite is een bolwerk van cocreatie, delen en inspiratie. Vind je het bijvoorbeeld leuk om een keer voor Leaders Online te bloggen? Stuur een berichtje naar info@leadersonline.nl.

Tip 10. Sta open voor reacties en feedback
Doordat een blog een perceptie is van het door jou gekozen onderwerp of gebeurtenis is er een grote kans dat anderen daar anders over kunnen denken. Door jouw perceptie te delen stel je jezelf dus ook open voor reacties en feedback hierop.

Natuurlijk nodig ik je nu dus uit om te reageren op deze blog. Heb je nog leuke tips, aanvullingen of andere punten? Je kunt met jouw reactie ook waarde toevoegen aan het stuk, waardoor andere lezers nog meer input krijgen. Hartstikke leuk!

Je kunt nu aan de slag. Heb je inmiddels al inspiratie opgedaan? Of kwam je ineens op een leuke titel? Het kan helpen om gewoon te starten met de structuur van je blog. Zo ben ik zelf ook eerst begonnen met de opsomming van de tien tips. En lukt het nu nog even niet? Houd dan in ieder geval in gedachten dat je graag een blog wilt schrijven, dan kom je komende week vanzelf op het juiste onderwerp.

 

 

* http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/BLOG/1
** http://www.woorden-boek.nl/woord/dagboek
*** http://www.encyclo.nl/begrip/Infographic

Plaats om te Antwoorden

MENU