Even geduld...

Terugkijkend op spelletjes van vroeger

Door Carlijn Tempelaars

jan 21 2014

Persoonlijk

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Terwijl ik mijn blog voor Century of Talent aan het schrijven was over generatie Y en Z dacht ik terug aan mijn jeugd. Aan de ene kant het buiten spelen, knutselen en spelletjes doen en aan de andere kant af en toe achter de computer voor een spelletje patience en op die hele dikke oude nintendo voor een Mario game. De technologie is in mijn jeugd geslopen en heeft er daarom voor gezorgd dat ik afwisselend ben opgegroeid. Persoonlijk ben ik trouwens erg blij met het niet-technologische gedeelte van mijn jeugd. Maar terwijl ik daaraan dacht vielen er ook een paar puzzelstukjes op z’n plek. De spelletjes die ik vroeger speelde hebben toen al wel voorkeuren en kwaliteiten laten zien die ik nu graag uitoefen in mijn werk. Hieronder een aantal voorbeelden:

1. Secretaresse van mijn zus
In het weekend speelde mijn zus en ik altijd erg graag EVBO, eerlijk verbond overleg. Dat was de naam van het bedrijfje dat mijn zus had opgericht waarin ze allerlei telefoongesprekken voer met zelfbedachte klanten (vooral de namen waren hilarisch) en dossiers aan maakte voor hen. Toen ik op een gegeven moment ook graag mee wilde doen werd ik haar secretaresse, Nicole. Ik rolde onze telefoonlijnen uit, bezorgde mijn zus ‘koffie’ en ik zorgde dat alle post werd bezorgd.

2. Kringgesprekken voeren met beren
Op een regenachtige dag sleepte ik al mijn knuffels van m’n slaapkamer naar beneden en zette ik ze allemaal in een kring. Iedereen moest rechtop zitten en vervolgens vroeg ik aan iedere beer hoe het met ze ging en of ze nog tevreden waren met de plek die ze in mijn slaapkamer innamen. Als zij (of ik?) liever ergens anders wilden staan dan besprak ik dat met de rest en besloot ik of dat gebeurde of niet.

3. Het strategisch eilandspel op zondagochtend
Uren kon ik met dit spel bezig zijn, ook samen met mijn zus. We maakten eilandjes in mijn slaapkamer en zaten zelf op bed met een schoolbord waarop we de plattegrond van mijn slaapkamer uittekende. Er zaten boeven achter ons aan en we moesten een strategisch plan maken naar welk eiland we moesten springen om veilig te zitten. “De boeven denken dat we naar links gaan, dus dan gaan we naar rechts.” Mijn zus was hier geweldig goed in, die verzon het hele verhaal en ik vond het hartstikke spannend.

4. Bibliothecaris spelen
Als ik mezelf moest vermaken dan ging ik werken in ‘mijn bibliotheek’. Ik was vroeger dol op de bieb en vandaar dat ik ooit al mijn boeken voorzien heb van een barcode en zelf een scanner heb gemaakt van karton. Als er dan iemand (of niemand?) boeken kwam lenen vroeg ik eerst welk genre hij graag wilde lezen en dan ging ik hem boeken aanbevelen. Eerst werden dan alle boeken gescand, kon de klant betalen en vervolgens moesten alle boeken weer worden opgeruimd…

Het zijn kleine voorbeelden waaruit je al wel voorkeuren kunt opmaken. Ik vond het hartstikke leuk om al die klusjes voor mijn zus te doen, hoewel ik ook wel eens stiekem zelf de baas speelde [facilitator]. Mijn beren waren heel belangrijk voor me en daarom wilde ik van iedere beer horen of ze nog tevreden waren in mijn slaapkamer [draagvlak creëren]. Het vooruitdenken bij het eilandspel en de spanning die daarbij hoorde vond ik geweldig, zeker als we de juiste keuzes hadden gemaakt [strategisch denken]. De baas zijn van een bibliotheek en er voor zorgen dat alles precies hetzelfde eraan toe gaat als in het echt gaf mij ook erg veel plezier [ondernemen].

Kijk zelf ook eens naar de spelletjes die je vroeger graag speelde en welke rol je daarin aannam. Wellicht zie je veel overeenkomsten met het werk dat je nu uitvoert. Voorbeelden zijn altijd welkom.

Plaats om te Antwoorden

MENU