Even geduld...

Reisverslag Maak Het Mee – Veranderevent

Door Carlijn Tempelaars

okt 06 2014

Gedrag | Veranderen

DEEL DIT VIA:
Facebook

Twitter

Pinterest

Beleven, ervaren en ontdekken waren de kernwoorden van het veranderevent Maak Het Mee, dat op 19 en 20 september plaats vond in de oude Stork Fabriek aan ’t IJ in Amsterdam. Ondanks mijn rol in de voorbereidingen naar dit event ging ik vol spanning ’s ochtends vroeg naar de locatie om dan nu eindelijk écht ‘mee te gaan maken.’

Omdat je weet hoeveel energie en tijd alle meemakers in dit evenement hebben gestopt hoop je nog meer op een pakkend programma, een goede sfeer, leuke deelnemers en een veilig evenement.

Met de camera in mijn ene hand, en de Twitter app geopend op mijn telefoon in de andere hand, stapte ik als deelnemer (of toch al mede-organisator?) de sfeervolle ruimte binnen. Voor half 9 was de spanning nog enigszins voelbaar maar zodra de eerste deelnemers binnen druppelde ontstond de mysterieuze sfeer; ieder begon aan zijn eigen reis door het programma.

In groepjes van vijf ging je op pad. Koffie drinken, intekenen bij de workshops, je eerste mood peilen en daarmee was je ‘hygiëne’ geregeld voor deze reis. Om echt aan te komen op je eerste bestemming was het zaak om te landen en daar faciliteerde het buitengewoon goede gesprek met je groepje in. Wat hoop je mee te maken tijdens deze reis? En wat niet? Wat maak je nu eigenlijk mee? De muziek ging aan…

Om echt te aarden werden de spieren losgemaakt. Stil staan, rondlopen, de ander aankijken of juist vermijden. De spanning uit je lijf schudden en dan ineens tegenover een onbekende gaan staan. Vijf minuten lang in stilte elkaar in de ogen kijken. (Voor)oordelen door je hoofd, kijk je wel echt naar die persoon? Wat zie je eigenlijk? En wat voel je daarbij? De klankschaal laat van zich horen, de stilte wordt verbroken en mensen vallen elkaar in de armen.

Dan is het tijd voor de eerste workshopronde. Workshops die in het teken staan van jezelf, in lijn met het programma. Je leert over de kracht van kwetsbaarheid, over leiderschap in verandertrajecten en de kracht van (film)beelden daarin of je kiest ervoor om te gaan boksen en de confrontatie aan te gaan met jezelf. Schrijf na deze workshops eens tien minuten achter elkaar over je ervaringen van die ochtend.

In de middag stapt Ronald Siecker het programma binnen. Hoe werkt ons brein? Wat weten we over processen in onze hersenen? Ronald laat je experimenten zien en ervaren. Maar dan moet je kiezen. Je staat op een driesprong, kies je voor geluk, ambitie of de wereld? Een ieder stapt zijn eigen breinlabyrint in.

“Ik zoek een man, en ik zoek een vrouw”, man en vrouw worden in de ruimte gezet. “Jullie zijn nu een gelukkig stel”. Een korte introductie in het systemisch werken wordt gegeven door middel van een kort experiment. Een opwarmer voor de tweede workshopronde. Je kiest voor organisatie- en familieopstellingen of je gaat verder in op het breinleren (aanspreken=veranderen).

IMG_5252

Tijdens het diner worden ervaringen uitgewisseld en verwerkt. Je maakt je op voor een avondvullend programma. Joseph Kessels en Michiel Nannen verzorgen een heuse talkshow waarin zij de verbinding leggen tussen muziek en dans met gespreid leiderschap. Het Utrechts String Quartet en de dansers van ICKAmsterdam zorgden voor een ontspannen en inspirerende avond met een reflecterende ondertoon.

En toen ging de reis verder, een boottocht over ’t IJ liet je de dag doen passeren en je opmaken voor de nacht. Aan het kampvuur werd nog tot in de late uurtjes doorgepraat. Je denkt vol bewondering terug aan de beeldvormers en de dames van Creatuals. Hoe zou je mood morgen zijn? En wat gaat Lina Issa nog inbrengen in het programma? Je valt verzadigd in slaap…

“Het is een stralende dag, en daarom tijd om wakker te worden.” Twee warme vriendelijke stemmen maken je wakker. Na een fijne opwarmer, zowel fysiek als mentaal, krijgt de reis een vervolg. Tijd om aandacht te geven aan de ander en de maatschappij.

Reacties 1

Plaats om te Antwoorden

MENU